Μία ακόμα προσπάθεια για να απαγορευτεί συνολικά το κυνήγι στο έδαφος της Αττικής, εξυπηρετεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που κατάρτισε ιδιωτική εταιρία, για τις προστατευόμενες περιοχές στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής.

Αναπτύσσοντας μία προκλητική μονομέρεια που ελάχιστα έχει να κάνει με την επιστήμη, η «ανάδοχος» εταιρία προτείνει τεράστιες εδαφικές απαγορεύσεις κυνηγίου στη Λαυρεωτική και στα Κύθηρα (το νησί ανήκει διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής), ενώ είναι εξαιρετικά… «φιλική» προς τις ανεμογεννήτριες και την οικιστική ανάπτυξη!

Φυσικά, αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, ούτε και αφορά μόνο την Αττική…

Ωσάν να έχουν βγει από το ίδιο… φωτοτυπικό μηχάνημα, μία πλειάδα Ε.Π.Μ που αφορούν διαφορετικές περιοχές της χώρας, προτείνουν με τρόπο όμοιο και απαράλλαχτο την απαγόρευση κυνηγίου! Και λίγο – πολύ επιστρατεύουν τις ίδιες σαθρές επιχειρηματολογίες σε τεχνικό επίπεδο, χωρίς να μπορούν να κρύψουν την σαφέστατη ιδεολογική τους μονομέρεια.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας και το επιστημονικό της προσωπικό έχει παρέμβει και αναχαιτίσει πλειάδες τέτοιων περιπτώσεων τους τελευταίους μήνες, με τον ίδιο τρόπο που αυτό το διάστημα γίνεται και για τις επίμαχες περιοχές της Αττικής.

Είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι προσπάθεια και «σενάρια» για συνολική απαγόρευση του κυνηγίου στην Αττική διακινήθηκαν σε πολιτικό ή κοινωνικό επίπεδο και τους προηγούμενους μήνες, μετά την μεγάλη φωτιά στη Χασιά. Αν και ματαιώθηκαν, όμως, χάρη στην έγκαιρη αντίδραση του κόσμου των κυνηγών και των οργανώσεων του, τώρα επανέρχονται ως… «τεχνική πρόταση» μίας ιδιωτικής μελετητικής εταιρίας.

Δυστυχώς, είναι παλιό συνήθειο η κάθε «περιβαλλοντική μελέτη» να ταυτίζει την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, με τις απαγορεύσεις κυνηγίου.

Μόνο που στην περίπτωση της Λαυρεωτικής και των Κυθήρων, η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη δεν κάνει ούτε καν την οφειλόμενη προσπάθεια να «κρυφτεί» ή να φανεί αντικειμενική και απαλλαγμένη ιδεολογικών εξαρτήσεων.

Οι ίδιοι οι συντάκτες της αναγνωρίζουν τη συμμετοχή της «Ορνιθολογικής» στην μελέτη, χρησιμοποιούν πεπαλαιωμένα στοιχεία της οργάνωσης για να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους, ενώ δεν παραλείπουν και… να ευχαριστήσουν την «Ορνιθολογική» για τη συμβολή της στο «έργο» τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν πρέπει να δημιουργεί καμία απορία σε κανέναν, ούτε η επιπολαιότητα, ούτε τα αδέξια επιχειρήματα, ούτε και η καταχρηστικότητα των συμπερασμάτων της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.

Για την οικιστική ανάπτυξη και την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων ακόμα και στην παράκτια ζώνη, οι «μελετητές» είναι… εξαιρετικά υποστηρικτικοί.

Το κυνήγι, όμως, πρέπει να απαγορευτεί, «γιατί αποτελεί απειλή για… το φρυγανοτσίχλονο και την λιοστριτσίδα»!

Μόνο που και τα δύο αυτά είδη είναι μεταναστευτικά πτηνά που έρχονται στη Λαυρεωτική και στα Κύθηρα όταν η περίοδος θήρας έχει τερματιστεί, ενώ φεύγουν πριν ακόμα το κυνήγι ξεκινήσει, σύμφωνα με τη ρυθμιστική. Και, φυσικά, ούτε το φρυγανοτσίχλονο ούτε και η λιοστριτσίδα έχουν κανένα θηρευτικό ενδιαφέρον, ούτε και αποτέλεσαν ποτέ «κίνητρα» λαθροθηρίας…

Ανάλογης… επιστημονικής τεκμηρίωσης είναι και όλα τα άλλα επιχειρήματα της «μελέτης», γι’ αυτό δεν έχει κανένα νόημα να τα σταχυολογήσουμε εδώ.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας έχει ήδη παρέμβει και κάνει γνωστές τις ενστάσεις της τόσο στους υπογράφοντες την «μελέτη», όσο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος που θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις για την Αττική και το νησί των Κυθήρων.

Κατά τη διάρκεια της «διαβούλευσης» μάλιστα, το επιστημονικό προσωπικό της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. κονιορτοποίησε όλο αυτό το «αφήγημα» που επιδιώκει τεράστιες εδαφικές απαγορεύσεις στην Αττική.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το αρμόδιο Υπουργείο, ουδέποτε θα αποδεχτεί και θα συναινέσει σε τέτοιες προφανείς σκοπιμότητες…