Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα είχε χθες η ηγεσία της ΚΣΕ και εκπρόσωποι των κυνηγετικών Ομοσπονδιών όλης της χώρας, με αντικείμενο την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που ενεργοποίησε μία σειρά δυσμενών διατάξεων του ψηφισθέντος νόμου για τα δεσποζόμενα ζώα.

Ο κ. Πέτσας έδειξε να έχει αντίληψη του αρνητικού κλίματος που προκάλεσε η απόφαση του στον κόσμο των χιλιάδων κυνηγών,  και ζήτησε από την ΚΣΕ την υποβολή προτάσεων για να αρθούν τα προβλήματα που προκάλεσε αυτή η εσπευσμένη έναρξη της διαδικασίας «συμμόρφωσης».

Οι εκπρόσωποι της ΚΣΕ επανέλαβαν στον Υπουργό ότι η αντίθεση της κοινωνίας των κυνηγών αφορά τον ίδιο τον πυρήνα του νόμου που θεσπίζει την υποχρεωτική στείρωση ή εναλλακτικά την αποστολή γενετικού υλικού των σκύλων μας. Παρόλα αυτά η ΚΣΕ υπέβαλε στον κ Πέτσα μία επεξεργασμένη πρόταση που αναστέλλει την «ενεργοποίηση» των επίμαχων διατάξεων του νόμου για ένα ικανό και αναγκαίο διάστημα, κάτι που θα επιτρέψει την επαναδιαπραγμάτευση και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, με την όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές.

Εκ μέρους του Αναπληρωτή Υπουργού  φάνηκε να γίνεται αποδεκτή μία τέτοιου είδους διευθέτηση. Υπήρξε η δέσμευση ότι εντός των δύο προσεχών ημερών θα υπάρξει από πλευράς του νέα παρέμβαση προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να αποσαφηνιστεί  ότι ακόμα δεν αρχίζει  ούτε η υποχρέωση στείρωσης, ούτε η εναλλακτική διαδικασία αποστολής DNA.

O Υπουργός είπε ότι θα ενεργήσει προσωπικά για να διασφαλιστεί ότι, αυτές οι υποχρεώσεις θα αρχίσουν να ισχύουν μόνο αφού εξασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του Εργαστηρίου, η οποία και θα βεβαιωθεί με σχετική διαπιστωτική πράξη, που μέχρι σήμερα δεν υφίσταται.

Η ΚΣΕ θα παρακολουθήσει στενά την συνέπεια του Υπουργείου ως προς αυτή τη δέσμευση, προκειμένου να ενημερώσει τους κυνηγούς σε όλη τη χώρα για το τι ακριβώς θα ισχύσει με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, αργά χθες το απόγευμα και μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό, η ειδική γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα, κυρία Δημοπούλου, φρόντισε με ανακοίνωσή της να θέσει στην ουσία εν αμφιβόλω τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού, τονίζοντας ότι το Εργαστήριο Γενετικής είναι ένα «βήμα» από τη λειτουργία του, ενώ χαρακτήρισε και ως παράνομες όλες τις γεννήσεις ζώων που έχουν γίνει από το 2021 ως σήμερα! Ο ισχυρισμός αυτής της κυρίας Δημοπούλου, πέρα από αστήρικτος νομικά, υπονομεύει και αμφισβητεί το περιεχόμενο της χθεσινής συζήτησης των κυνηγετικών οργανώσεων με τον πολιτικό της προϊστάμενο.

Σε κάθε περίπτωση, η ΚΣΕ ελπίζει να τηρηθούν οι υποσχέσεις του κ. Πέτσα, ώστε να  δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για επαναδιαπραγμάτευση συνολικά του νόμου, με όποια κυβέρνηση προκύψει ύστερα από την λαϊκή ετυμηγορία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΣΕ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΠΕΤΣΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ